Před Silvestrem se na Stream.cz objevilo zajímavé video o výrobě chipsů ve společnosti Intersnack. Odkaz najdete zde.
Po zhlédnutí prvních záběrů musí být i laikovi jasné, že se jedná o energeticky velmi náročný proces. Proto se také vedení Intersnacku obrátilo na společnost ENESA s nabídkou na vypracování návrhu na snížení energetické náročnosti provozu. V dubnu loňského roku pak ENESA představila celkem 6 komplexních energeticky úsporných opatření, z nichž tři už dnes přináší úspory. Jedno se týká využití odpadního tepla pro ohřev doplňovaného jedlého oleje ve fritovacích vanách, o kterém se zmiňuje ve videu Martin Gajdolín, ředitel Intersnacku. Nyní se v ENESA zamýšlí, jak zvýšit účinnost při sušení syrových lupínků před vstupem do fritézy.
Až si budete pochutnávat na chipsech Bohemia – a průměrný Čech jich sní jeden kilogram ročně! – vězte, že se na jejich kvalitě a ceně podílí nepatrným dílem i ENESA.