Rudolfinum ušetří statisíce korun ročně díky EPC projektu

17. únor

Rudolfinum ušetří statisíce korun ročně díky EPC projektu

V Rudolfinu byla dokončena modernizace energetického hospodářství, která umožní snížit náklady na energii o stovky tisíc korun ročně. Úpravy v historickém objektu, který je sídlem České filharmonie, si vyžádaly šetrná technická řešení. Projekt za 20 mil. korun je realizován formou energetických služeb se zárukou úspor (EPC). Rudolfinum jej proto bude 9 let splácet z budoucích úspor za energii, které má smluvně garantovány od poskytovatele, společnosti ENESA a.s.

Od července loňského roku do letošního února probíhala v Rudolfinu modernizace energetického hospodářství s cílem snížit roční spotřebu el. energie, plynu a vody řádově o statisíce korun ročně. Modernizace se týkala téměř celého technologického zázemí budovy. Nejrozsáhlejší rekonstrukcí prošla výroba chladu a vzduchotechnika. Byly vyměněny dvě chladící jednotky, z nichž jedna nyní funguje jako tepelné čerpadlo využívající vltavskou vodu. Úpravy na vzduchotechnice musely respektovat přísné požadavky na dodržení kvality vnitřního prostředí nejenom pro návštěvníky, ale také pro hudební nástroje a galerii.

Aniž by došlo ke snížení prostupu světla, byla citlivým způsobem vyřešena minimalizace tepelných ztrát v zimě a naopak přehřívaní prosklených výstavních prostor a atria v létě. Významné úspory přinese i zateplení stropu Dvořákovy síně.  Modernizací prošlo rovněž osvětlení, zářivky nahradily LED trubice s pohybovými čidly a stmíváním.

Další změnou k lepšímu, kterou přinesla realizace úsporného projektu je automatizace dosažení komfortních podmínek koncertních sálů před vlastní produkcí a následné řízení přívodu množství vzduchu dle obsazenosti. Před modernizací musela obsluha řídit směšování čerstvého vzduchu a přiváděnou teplotu ručně.

Se vzájemnou spoluprací jsme spokojeni. Společný zájem na výsledku se pozitivně projevuje při celé realizaci navržených opatření,“ říká projektový manažer Lukáš Duchek z České filharmonie.

První vyhodnocení dosažených úspor proběhne v únoru 2016. Během té doby však bude systém každodenně monitorován a optimalizován tak, aby přinášel co největší úspory. „Jednou z výhod využití energetických služeb se zárukou úspor je to, že zákazník i poskytovatel služby mají stejný cíl – maximalizaci úspor při zachování tepelného či světelného komfortu. Pokud by se v Rudolfinu ušetřilo méně, rozdíl musíme doplatit my,“ vysvětluje Ivo Slavotínek, ředitel společnosti ENESA.

Energetické služby s garancí úspor jsou úspěšně využívány i v dalších renomovaných kulturních institucích. Nejčastěji je v této souvislosti zmiňováno Národní, ale také Stavovské divadlo a Státní opera. Dodavatelem těchto projektů je ENESA a.s.

Téma zaujalo i média. Článek z E15 je zde.

Více informací o projektu najdete v sekce reference.