Nejlepším evropským projektem energetických služeb roku 2014 byla vyhlášena Nemocnice Jihlava

10. srpen

Nejlepším evropským projektem energetických služeb roku 2014 byla vyhlášena Nemocnice Jihlava

Evropská iniciativa pro energetické služby (EESI) každoročně oceňuje nejlepší evropské projekty a poskytovatele energetických služeb. Letos titul Nejlepšího evropského projektu energetických služeb obdržela Nemocnice Jihlava za projekt energetických služeb se zárukou úspor, díky kterému platí za energie o 13 mil. korun ročně méně. Dodavatelem projektu je společnost ENESA a. s.

Hodnotící komise ocenila na jihlavském projektu především jeho komplexnost a ekonomický přínos. Ještě v roce 2011 stály energie jihlavskou nemocnici průměrně 36,4 miliónů korun ročně. Od roku 2012 činí tyto náklady díky řadě úsporných opatření a důslednému energetickému managementu méně než 23 miliónů korun ročně. „Při roční splátce investice devět miliónů tedy nemocnici ještě čtyři milióny korun úspor zbydou. Suma celkových nákladů na nákup tepla, elektřiny a vody se v příštích deseti letech sníží o celkem 132 milionů korun,“ vysvětluje výhodnost projektu ředitel Nemocnice Jihlava, p. o., MUDr. Lukáš Velev. Více informací o projektu najdete zde.

Tento projekt energetických služeb se zárukou úspor vznikl z iniciativy Kraje Vysočina. Je příkladem dobré praxe při naplňování evropské směrnice o energetické účinnosti (EED). Pro státní orgány může být vzorem, jak plnit příkladnou roli státu ve zvyšování energetické účinnosti. Implementace směrnice by se měla odrazit v podobě zákona o hospodaření energií, který nyní putuje ke schválení do Sněmovny PČR. Důležitým aspektem projektů energetických služeb se zárukou bude i podle tohoto zákona prokazatelnost dosažených úspor stejně, jako tomu je i u projektu v jihlavské nemocnici.

Pro společnost ENESA a. s. to bude již druhé ocenění od EESI. V roce 2009 byla zvolena za nejlepšího evropského poskytovatele energetických služeb.