Písecký projekt úspor energie ve školách je úspěšný

05. září

Písecký projekt úspor energie ve školách je úspěšný

První výsledky fungování projektu energetických služeb se zárukou úspor (EPC) v Písku významně překročily očekávání. Už první půlrok provozu přinesl úspory, se kterými se počítalo až po 12 měsících. Město Písek tak již nyní ušetřilo za energie 2,4 mil. korun, namísto očekávaných 1,9 mil. korun.

V létě minulého roku byly v 13 mateřských a 6 základních školách v Písku provedeny úpravy s cílem snížit v těchto objektech náklady na energii. Aby město nemuselo vkládat do projektu vlastní finanční prostředky, rozhodlo se využít metodu energetických služeb se zárukou úspor. Díky ní bude počáteční investice ve výši 18 mil. korun hrazena postupně z dosažených úspor, které po dobu 10 let smluvně garantuje společnost ENESA, dodavatel projektu. 

Průběžné hodnocení za první pololetí roku 2014 přineslo velmi dobré výsledky. Náklady na energii byly v těchto školských objektech za prvních šest měsíců nižší o 2,4 mil korun, což je 96 % garantované úspory za celý rok. „Jelikož se jednalo teprve o první kompletní topnou sezónu od realizace projektu, můžeme do budoucna očekávat další zlepšování ve využití potenciálu všech instalovaných opatření. Ale už teď je jasné, že těchto úspor by nebylo dosaženo bez vzájemné spolupráce města, škol a Teplárny Písek,“ hodnotí výsledek Ivo Slavotínek, ředitel společnosti ENESA a.s. 

„Pro město Písek je velmi dobrá zpráva, že do konce roku lze očekávat překročení garantované úspory o 29 %, na celkových 3,3 mil. korun. Letošní rok tak město Písek může ušetřit až o 750 tis. Kč více, než má zaručeno smlouvou. O tom, že písecký projekt energetických služeb se zárukou úspor je výjimečný, svědčí i jeho nominace mezi tři nejúspěšnější energetické projekty v kategorii obec soutěže E.ON Energy Globe Award“,  doplňuje starosta města Ondřej Veselý.   

Projekt města Písku můžete podpořit svým hlasováním zde.