Koleje a menzy ČVUT snížily náklady na energie o téměř 28 mil. korun

30. listopad

Koleje a menzy ČVUT snížily náklady na energie o téměř 28 mil. korun

Díky energeticky úspornému projektu, který běží v 9 areálech kolejí a menz Českého vysokého učení technického (ČVUT), se v prvním z celkem deseti vyhodnocovacích období podařilo ušetřit náklady na elektřinu, plyn a vodu za celkem 27,9 mil. korun. To je o 6,3 mil. korun více, než má ČVUT garantováno smluvně poskytovatelem, kterým je společnost ENESA z ČEZ ESCO.

Z pohledu výše investice či komplexnosti se jedná o jeden z největších energeticky úsporných projektů se zárukou (EPC) u nás. „Už první výsledky naznačovaly, že projekt je dobře nastaven, nyní je jasné, že i po započtení kompenzace za covidová omezení se počáteční úsilí vyplácí, “ říká Milan Dorko, generální ředitel ENESA.

Nedílnou součástí projektu je důsledný energetický management. Data o spotřebě energií ve všech areálech jsou průběžně vyhodnocována a slouží k hledání dalších vylepšení, která umožní úspory financí i CO2. Příkladem je nynější doporučení společnosti ENESA na zredukování rezervované kapacity pro dva areály kolejí, které může přinést další snížení fraktur za elektřinu o celkem 0,7 mil. korun.

Jsem rád, že jsme přistoupili k úsporám energií ještě před tím, než vypukla energetická krize. Univerzita tak čelí současným energetickým výzvám s významným časovým náskokem oproti mnoha jiným subjektům. Stále ještě vidíme možnosti, kde ušetřit, ale spolupráce s ENESA, kterou jsme zahájili už v roce 2020, se podle těchto prvních výsledků zjevně vyplatila,“ těší rektora ČVUT v Praze doc. Vojtěcha Petráčka.

ČVUT nyní šetří nejméně 32,6 % nákladů na energie díky modernizaci vytápění, vzduchotechniky, osvětlení, ale i výměny oken, dveří a zateplení za téměř 233 milionů Kč bez DPH, která zahrnovala například výměnu 16 838 svítidel, 23 zdrojů tepla o celkovém výkonu 8 850 kW, instalaci 5 766 šetřících prvků na vodě nebo rekonstrukci vzduchotechniky o objemu 116 000 m³ vzduchu za hodinu.

Projekt je řešen metodou energetických služeb se zárukou úspor (EPC), proto má ČVUT jejich výši garantovánu ve smlouvě. Pokud by částka byla nižší, rozdíl doplatí poskytovatel.

Kromě finančního přínosu je zde i značný přínos k ochraně životního prostředí. Emise CO2 se snížily o 5700 tun. Uspořená voda by se vešla do 36 olympijských bazénů.  Modernizace zvýšila provozní efektivitu modernizovaných budov a tím pádem i jejich hodnotu.

 

EPC projekt v ČVUT v číslech:

Základní informace

  • Investice do energeticky úsporných opatření:                       233 mil. korun bez DPH
  • Garantovaná roční úspora nákladů na energie:                     21,6 mil. korun
  • Dosažená úspora 2020–2021:                                               27,9 mil. korun v cenách referenč. roku 2017
  • Podíl garantované úspory nákladů na celku:                          32,6 % z celkových nákladů na energie v těchto objektech

 

Dosažená úspora 2020-2021 v technických jednotkách:

  • Tepelná energie/zemní plyn                                      10 807 MWh
  • Elektrická energie                                                       3 443 MWh
  • Voda                                                                          89 385 m3

 

Ekologický přínos:

  • Snížení emisí CO2                                           5 700 tun CO2