TITUL NEJLEPŠÍ PŘIPRAVOVANÝ PROJEKT EPC 2019 SI ODNÁŠÍ ČVUT

22. leden

TITUL NEJLEPŠÍ PŘIPRAVOVANÝ  PROJEKT EPC 2019 SI ODNÁŠÍ ČVUT
TITUL NEJLEPŠÍ PŘIPRAVOVANÝ  PROJEKT EPC 2019 SI ODNÁŠÍ ČVUT
TITUL NEJLEPŠÍ PŘIPRAVOVANÝ  PROJEKT EPC 2019 SI ODNÁŠÍ ČVUT
TITUL NEJLEPŠÍ PŘIPRAVOVANÝ  PROJEKT EPC 2019 SI ODNÁŠÍ ČVUT

Asociace poskytovatelů energetických služeb letos již po deváté vyhlašovala výsledky soutěže o nejlepší připravovaný energeticky úsporný projekt řešený metodou EPC. První místo si odnáší ČVUT, druhé připadlo Ústeckému kraji a třetí příčku obsadila Městská část Praha 14. Čestné uznání bylo přiznáno Vězeňské službě České republiky za energetickou modernizaci v pěti vězeních po celé ČR.

Nejlepší připravovaný EPC projekt roku 2019 je nyní realizován v 9 kolejních areálech ČVUT. Poskytovatelem projektu je společnost ENESA a.s. Odborná porota ve složení Vladimír Sochor (MPO), Petr Holub (Šance pro budovy) a Martin Sedlák (Svaz moderní energetiky) ocenili na dosud investičně největším energeticky úsporném projektu, kde třetina nákladů bude hrazena z dotace z OPŽP, jeho komplexnost. Součástí jsou nejen energeticky úsporná opatření ve třiceti objektech po celé Praze, ale i zateplení a výměna oken za celkem 220 mil. korun. Ty budou splaceny postupně ze smluvně zaručených úspor energie, které činí 20,5 mil. korun ročně po dobu jedenácti let.

„Náklady na energie a vodu se sníží o 26 %.  Při modernizaci našich objektů je pro nás důležitý i ekologický přínos projektu. Ročně díky tomuto projektu uspoříme více než 4100 tun CO2 a také 29 olympijských bazénů vody,“ sděluje rektor ČVUT doc. RNDr. Vojtěch Petráček, CSc.

Mimořádně příznivý poměr investice k roční úspoře energie vynesl druhé místo v letošní soutěži Ústeckému kraji. Radní zde chystají energeticky úsporná opatření v sedmi školách a třech objektech sociálních služeb. Plánovaná investice do modernizace bude 43 mil. korun, garantované úspory energie však tuto částku převýší o 20 mil. korun. 

„Vzhledem ke stavu budov, které byly začleněny do projektu, jsme měli na vybranou. Buďto je zmodernizujeme dodavatelsky, což znamená, že nakoupíme a instalujeme nové kotle a další nezbytně nutná zařízení a úpravy, aniž bychom přihlíželi k potenciálu úspor energie a vody, nebo modernizaci provedeme komplexně a navíc ji uhradíme z budoucích úspor, které jsou skutečně zajímavé,“ vysvětluje Zdeněk Matouš, náměstek hejtmana Ústeckého kraje pro regionální rozvoj, proč se rozhodli pro metodu EPC. 

Třetí příčku obsadil EPC projekt, který intenzivně připravuje městská část Praha 14. Cílem je revitalizace budov úřadu za více než 100 mil. korun. Výsledkem bude úspora primární energie o 48 %. Navíc oba administrativní objekty budou splňovat kritéria pro budovy s téměř nulovou spotřebou energie.

„Díky své poloze nedaleko stanice metra Rajská zahrada je radnice sice dobře přístupná, ale to je tak jediný její momentální benefit. Chceme, aby i budova odrážela to, kam se městská část v posledních letech posunula a o co usiluje mimo jiné i v oblasti udržitelného rozvoje. Vedle zvýšení komfortu pro návštěvníky je hlavním cílem snížit energetickou náročnost budov, a to nejen s ohledem na životní prostředí, ale i na úsporu nákladů. Uspořené prostředky budeme moci investovat smysluplněji – například do rozvoje zeleně v městské části, doplňuje Radek Vondra, starosta MČ Praha 14.

Čestné uznání si odnáší Vězeňská služba České republiky, která připravuje modernizaci v pěti vězeňských areálech za téměř 450 mil. korun. Investice by se měla vrátit během 10 let formou garantovaných úspor energie.

„Realizace projektů EPC v podmínkách Vězeňské služby nebude jednoduchá, protože v našich objektech platí různá bezpečností opatření, ale jsme si vědomi nutnosti snižování energetické náročnosti našich objektů. Projekty zahrnují rekonstrukci tepelného hospodářství, vnitřního i venkovního osvětlení, zateplení objektů a řadu dalších energeticky úsporných opatření,“ objasňuje náměstek generálního ředitele VS ČR Miroslav Zábranský.

Metoda EPC je v České republice používána od roku 1994. Během této doby bylo realizováno více než 250 projektů za celkem 3,6 mld. korun, které zákazníkům pomohly uspořit k dnešnímu dni 4,1 mld. korun. Roční souhrn uspořených nákladů na energie ve všech aktivních projektech v ČR je pro rok 2019 odhadován na 350 mil korun a meziročně roste v průměru o 10 %. Nejcitovanějšími projekty jsou realizace v Národním divadle, Kongresovém centru Praha, v Ústavu péče o matku a dítě v Praze Podolí a řadě dalších veřejných institucí, ale i v průmyslových objektech.

Bližší informace o metodě EPC obsahuje publikace 25 let energetických služeb se zárukou úspor  a web www.energetickesluzby.com