MČ Praha 3 jen loni za energii ušetřila 7,3 mil korun

17. září

MČ Praha 3 jen loni za energii ušetřila 7,3 mil korun

Před třemi lety byl odstartován desetiletý projekt, který MČ Praha 3 přináší každoroční úspory tepla, plynu, el. energie a vody nejméně za 6,9 mil. korun. Loni se podařilo ušetřit ještě o 0,4 mil. korun více. Část této nadúspory bude letos použita na modernizaci kotelny jedné ze škol.

Téměř dva roky příprav a investice v hodnotě 49 mil. korun do modernizace technologie budov si vyžádal energeticky úsporný projekt ve 12 mateřských a základních školách Prahy 3, v Žižkovském Divadle J. Cimrmana a ve Sportovním areálu Pražačka. Projekt je realizován formou energetických služeb se zárukou úspor. Díky tomu se investice splácí z budoucích úspor energie, za jejichž výši ručí poskytovatel smluvně. Navíc náklady na modernizaci se splatí ještě před koncem smluvního období.  

V loňském roce byla úspora o 400 000 korun vyšší než smluvně garantovaná částka. „Součástí projektu je i důsledný energetický management, který nám pomáhá nacházet místa s potenciálem úspor.  Investice do těchto úprav jsou hrazeny z nadúspor, přispíváme na ně i my ze svého. Abychom dosáhli dalšího zvýšení kvality obsluhy, nainstalovali jsme moderní systém řízení a komunikace kotelny v ZŠ na nám. J. z Poděbrad, který přinese další snížení spotřeby plynu, “ dodává Václav Taubr, předseda představenstva a generální ředitel společností ENESA, která ma projekt na starosti.   

Celkem bylo rekonstruováno 10 kotelen. Ve sportovním areálu Pražačka byla zprovozněna vysoce účinná kogenerační jednotka na zemní plyn. Vodní hladiny venkovních bazénů jsou nyní mimo provoz zakrývány speciální folií, která zabraňuje odparu a zároveň při slunečním záření vodu ohřívá. Významnou úsporu přináší také systém individuální regulace vytápění v jednotlivých místnostech, který umožňuje nastavení teploty podle způsobu využití, rozvrhu a počasí. V tělocvičnách, na chodbách a v toaletách je tak nižší teplota, než v kabinetech a učebnách. Systém také reguluje vytápění v noci a o víkendech. Cílem je udržet teplotní komfort bez zbytečného přetápění, které je obecně ve školách běžnou praxí. 

Modernizací prošlo také osvětlení. Zářivky byly vyměněny za úsporné LED žárovky. Spotřeba vody klesla díky perlátorům a EKO splachovadlům o 6 300 m3, což představuje dva olympijské bazény plné vody.