Kolín spouští energeticky úsporný projekt za 30 milionů korun

11. srpen

Kolín spouští energeticky úsporný projekt za 30 milionů korun

Městská rada v Kolíně schválila smlouvu na modernizaci vytápění, osvětlení a hospodaření s vodou ve 14 objektech za 30 mil. korun, která městu přinese roční úsporu energie ve výši 2,5 mil. korun. Náklady na modernizaci se tak nejpozději za 12 let vrátí. Poskytovatelem projektu řešeného formou energetických služeb se zárukou úspor (EPC) je společnost ENESA a.s. z ČEZ ESCO. 

Na základě odborné analýzy, kterou si zadali kolínští radní, bylo na začátku roku do projektu vybráno 14 objektů:  9 základních a dvě mateřské školy, radnice, společenský dům a Malý zámeček.  Zde budou do konce roku 2018 realizována všechna navržená úsporná řešení. V dvou školách dojde k renovaci otopných soustav, všude budou instalována úsporná LED svítidla a spořiče vody.

Často diskutovanou otázkou je špatná kvalita ovzduší ve třídách. Do projektu je proto zahrnuta i instalace vzduchotechniky v jedné ze škol, za kterou město zaplatí 5, 3 mil. korun. „Projektantské ceny se pohybovaly kolem osmi milionů, takže nám se to povede o hodně levněji,“ pochvaluje si kolínský místostarosta Michael Kašpar.

Zásadní změnou je využití automaticky ovládaných ventilů na topných tělesech. Hlavice jsou součástí systému IRC (individual room control), který umožňuje nastavení a sledování teploty v jednotlivých místnostech podle způsobu využití, rozvrhu či pracovní doby tak, aby při zachování teplotního komfortu nedocházelo ke zbytečnému plýtvání energií.

Data z provozu jsou shromažďována v centrálním dispečinku a tvoří základ energetického managementu, který je důležitým prvkem každého projektu EPC. „Charakteristickým rysem projektů EPC je komplexnost. Pro dosažení maximálního efektu je třeba data z provozu průběžně sledovat a systém energeticky úsporných opatření ladit jako orchestr po celou dobu trvání projektu, což je v případě Kolína 12 let,“ vysvětluje Ivo Slavotínek, ředitel společnosti ENESA a.s. a dodává: „ze zkušeností s podobnými projekty na Praze 13, v Písku, Klatovech a dalších městech, víme, že počáteční výše smluvně zaručených úspor, které v Kolíně činí 22 %, se v průběhu projektu díky energetickému managementu ještě zvyšuje.“

První konkrétní výsledky budou známy po skončení topné sezony 2018/2019.